Haverreep met noten

 

Blij en energiek
Als je vaker verschillende meelsoorten gebruikt, geef je je lijf meer voeding.
Bijvoorbeeld met een heerlijk recept, als deze haverrepen.
Ze zijn rijk aan gezonde vetten en vezels.
Maar vrij van geraffineerde suiker, ei, gluten en lactose.
En met de verschillende meelsoorten haver- en boekweitmeel, geef je jezelf extra voordelen wat je darmen blij maakt.

 

Waarom is variatie in meel belangrijk? 

Net zoals variatie in groenten en fruit onmisbaar is voor een gezonde darmflora, geldt dat ook voor meel.
Verschillende soorten meel bieden diverse vezels, vitamines en mineralen wat nodig is om optimaal te functioneren.
Hoe gevarieerder je eet, hoe gezonder je darmflora.
En dat heeft een directe invloed heeft op je energie en immuunsysteem.
Daarom werk ik vaak met meerdere soorten.
En bevat het meelpakket veel variatie.
Dat helpt jou gezonder eten.


Hoe en wat?

Zo geeft bijvoorbeeld haver een langdurig verzadigd gevoel en zit boordevol bèta-glucanen, een oplosbare vezel die bijdraagt aan een stabiele bloedsuikerspiegel.

En boekweit is geen graan, maar een glutenvrij zaad.
Het bevat veel antioxidanten en magnesium, wat helpt om je bloed gezond te houden.

Roggemeel heeft andere vezels dan tarwe, en ondersteunt een gezonde spijsvertering.

Door te variëren ​​met meel help je je darmen te werken aan een goede gezondheid!

 

Het meelpakket is uitverkocht.
OPGELET: Meelpakketten weer verkrijgbaar tijdens de komende inspiratieavonden. Onder voorbehoud dat de molenaar kan malen en leveren.

Recept haverrepen

voor 12 stuks

Ingrediënten

100 g kokosolie
100 g honing
2 el kaneel
1/2 tl zout
100 g gemengde noten  (ongebrand en ongezouten)
100 g havervlokken  (of havermout)
10 g lijnzaad  (of gemalen kokos)
40 g zonnebloempitten  (of andere pitten)
50 g boekweitmeel (of speltmeel)
beetje gemalen kokos om te bestrooien (optioneel)

ook nodig: ovenschaal of bakvorm van +/- 24x24 cm

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden (Hete lucht 170 graden).
Smelt de kokosolie in een steelpannetje.
Doe alle ingrediënten in een ruime kom en meng met een spatel door elkaar.
Verdeel het mengsel in de bakvorm.
Schuif de vorm 1 richel boven de bodem in de oven.
Bak in 25 minuten gaar. 
Haal uit de oven en bestrooi evt. met een beetje gemalen kokos.
Laat het helemaal afkoelen, tijdens het afkoelen wordt het knapperig.


Tips: 

* Bewaar de reep max. 10 dagen luchtdicht. Bijvoorbeeld in een weckpot en buiten de koelkast.
* Ik hak de noten niet, dat geeft in dit recept een lekkere structuur met de rest van de ingrediënten. Maar uiteraard is fijnhakken niet verboden.
* Als de reep tijdens het bakken te donker wordt, dek het dan af met bakpapier.
* Dit recept kan ook in een 20X20 bakvorm, verleng de baktijd dan met 5 minuten.  
* Deze reep kruimelt makkelijk bij het aansnijden. Dat komt door de grove noten en het ontbreken van ei. Als je de noten fijnhakt, is de structuur fijner en dus samenhangender. Dan zal het beter gaan. 
Voorzichtig snijden. En/of de kruimels met een lepel eten..
* Liever geen noten? Vervang ze door boekweitgrutten. Online verkrijgbaar.
* Dit recept is gluten-, ei-, geraffineerde suiker-, en lactosevrij.

©Maak het met Marieke



250 g verse stroopwafelkruimels GRATIS* OP=OP!!

 

*va €39,-automatisch in je order, niet geldig op tickets.
THT 31-3-25 diepvries THT 30-9-25