Pruimencake

Pruimencake of een variant
Niets lekkerder dan een zelfgebakken cake.
En als het pruimentijd is, weet je wat je moet doen: pruimencake bakken! Maar dit smaakt ook perfect met appels, perziken of nectarines.


Omgekeerd bakken
Pruimen geven een heerlijke, sappige twist aan een simpele cake.
Of je ze nu net hebt geplukt uit de tuin, of dat je een flinke lading van de markt hebt meegenomen, dit is een perfect recept om die pruimen goed te gebruiken.
Soms gaart zo`n cake niet goed maar dat lossen we simpel op: we doen de pruimen onderin een ovenschaal en het beslag bovenop. Ideaal!
En het mooiste?
Het is supermakkelijk!
Binnen no-time heb je een geurige, goudbruin gebakken cake op tafel die iedereen blij maakt.
Lekker bakken!

 

Recept pruimencake

voor 12 stukjes

Ingrediënten
500 g pruimen 
3 eieren
150 g volle yoghurt
150 roomboter (zeer zacht)
100 g honing
50 g kokosbloesemsuiker (of ruwe rietsuiker)
75 g speltbloem
75 g speltmeel
6 g baking soda
1 snuf zout
2 el kaneel

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 190 °C (Hete lucht 180 °C).
Vet een royale ovenschaal in met boter.
Was, halveer en ontpit de pruimen.
Verdeel 2 el van de hoeveelheid honing over de bodem van de ovenschaal.
Leg de pruimen hierop met de snijkant naar beneden.
Doe de eieren, yoghurt, roomboter en honing in een mixerkom en meng met de (stand)mixer tot een egaal beslag.
Voeg de rest van de ingrediënten hier aan toe en meng nog even kort.
Verdeel het beslag over de pruimen.
Zet de ovenschaal 1 rand onder het midden in de oven en bak de pruimencake in 30 min. gaar.
Laat afkoelen en serveer.

Tips
* Bewaar de cake max. 5 dagen afgedekt in de koelkast.
* Invriezen kan ook.
* Vervang de zuivel voor plantaardige melk + 1 el citroensap en Vioblock boter.
* Glutenvrij? Vervang het meel door 75 g havermeel en 25 g amandelmeel.
©Maak het met Marieke


Meer van dit? Bestel de kookboeken en geniet van 100% zelfgemaakt en 0% nep!