Breekbrood

Breekbrood

Dit brood is heerlijk als bijgerecht bij soepen, salades, of gewoon met een beetje olijfolie en zeezout.

Spontaan recept

Soms ontstaan de lekkerste recepten per ongeluk. Dit platte breekbrood is daar een mooi voorbeeld van. Op een doordeweekse middag kneedde ik dit deeg voor een fotoshoot. 
Dat bracht me op het idee voor dit recept.
Een eenvoudig brood, waarvan het maken net zo leuk is als kleien.
Dit platte breekbrood is perfect voor een ontspannen middag in de keuken.
Het kneden van het deeg werkt bijna therapeutisch en het eindresultaat is een heerlijk, vers brood dat je met trots serveert.

Of je het nu alleen maakt of samen met je kinderen, dit recept nodigt uit om even stil te staan en te genieten van het moment.
Dus trek je schort aan en ga lekker aan de slag!

Recept breekbrood

 

Ingrediënten

500 gram biologische tarwebloem
10 g zout
10 g ruwe rietsuiker
7 g droge gist
300 ml lauwwarm water
2 eetlepels olijfolie

 

Zo maak je het

 

Doe de droge ingrediënten in een grote mengkom. Meng dit goed door elkaar.
Los de gist en de suiker op in het lauwe water en laat tien minuten staan. Bovenin ontstaat dan een laagje schuim; het teken dat de gist werkt.

Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en giet hier het gistmengsel en de olijfolie in.

Meng de ingrediënten met een (stand)mixer en de kneedhaak of met je handen totdat er een samenhangend deeg ontstaat. Kneed het deeg met de machine of op een licht bebloemd werkblad gedurende ongeveer 10 minuten, totdat het glad en elastisch is.
Doe het deeg terug in de mengkom en dek af met een vochtige theedoek.
Laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen op een warme plaats, totdat het in volume is verdubbeld.
Druk het deeg na het rijzen voorzichtig plat om de lucht eruit te laten.
Kneed het kort door en verdeel het over een met bakpapier beklede bakplaat.
Duw het deeg plat tot ongeveer 1-2 cm dikte.
Dek de bakplaat opnieuw af en laat het 30 minuten rijzen.

 

Verwarm de oven voor op 220 °C (Het lucht 210 °C).
Bestrijk het brood lichtjes met olijfolie en bak het in de voorverwarmde oven gedurende 20 minuten, totdat het goudbruin en gaar is.
Laat het brood even afkoelen op een rooster. Breek het vervolgens in stukken en serveer warm of op kamertemperatuur.

Dit brood is heerlijk als bijgerecht bij soepen, salades, of gewoon met een beetje olijfolie en zeezout.

Tip
*Bijpassende soepen en salades vind je volop in het proefschrift en Huisgemaakt met Marieke

©Maak het met Marieke

 

Wil je ook recepten om sneller brood te bakken? Gebruik baking soda. In het proefschrift en in "Huisgemaakt met Marieke" vind je recepten hiervoor.

Platbrood met kaas en ui blz. 112 Proefschrift

Dadel-notenbrood uit Huisgemaakt met Marieke

Pestobrood uit Huisgemaakt met Marieke

Natuurlijk vind je in beide boeken volop recepten voor bijpassende soepen en salades!