Kabeljauw


Kabeljauw uit de koekenpan

Dit is een supermals visje uit de koekenpan. Slechts kort gebakken in een combinatie van olijfolie en roomboter.
Als je het goed doet heb je een mals, zoutig visje met de echte smaak van roomboterjus. Oh zo lekker!
Zelfs mijn man die geen visliefhebber is, geniet hiervan.
En dat gewoon met kabeljauw uit de diepvries in de supermarkt. Hoe je dat doet zonder dat het schoenzolen worden? Dat ontdek je in dit blog.

Roomboter en olijfolie

Er zijn een paar dingen waarop je moet letten wil je zo`n mals resultaat binnen hengelen met diepvriesvis.
Dat begint bijvoorbeeld al met de manier van ontdooien. 
En ook hoe je de olijfolie en roomboter gebruikt is belangrijk. 
Om je daarbij te helpen vind je onderstaande receptuitleg in woord en beeld.
Zo zit je straks, verrast over je eigen kookkunst, van je visje te genieten.
Zeker weten!

Recept kabeljauw

4 personen

Ingrediënten
600 g kabeljauw diepvries
peper/zout
+/-50 ml olijfolie
+/-50 g roomboter

 

ook nodig: koekenpan van ongeveer 28 cm doorsnede met een dikke bodem.

 

Zo maak je het

Opgelet: in de beschrijving verwijs ik naar de onderstaande foto`s  voor extra uitleg.

Zet `s morgens een vergiet op een kom en leg daar de bevroren vis in, leg er een deksel op en laat het ontdooien gedurende de dag. 
Zorg ervoor dat de vis niet in het uitlekvocht ligt (foto1).

Verwarm de koekenpan 5 minuten op halfhoog vuur. 
Doe er nu de olie in, laat dat even meewarmen.
Zet de hittebron hoog.

Voeg de roomboter toe en wacht tot het schuim wegtrekt. (foto 2)

Zodra het schuim wegtrekt legt u de vis in de pan (foto 3).

Bak de vis aan 1 kant gedurende 1-1,5 minuut op hoog vuur (foto 4).

Schep voorzichtig met een brede bakspatel de vis in 1 keer om en bak de andere kant ook 1 minuut op hoog vuur (foto 5).
Bestrooi nu naar smaak met versgemalen peper en zeezout uit de molen.

Schep de vis uit de pan en serveer de vis direct (foto 6).

Verdun het bakvet evt. met 200 ml. kokend water, roer de aanbaksels los en serveer dit als jus.
Leg de vis niet terug in de jus!


Tips
* Geen tijd om te ontdooien? Doe het dan een andere keer, dit is het belangrijkste onderdeel van de hele onderneming.
* Voor dit recept ga ik uit van diepvriesvis. Verse vis is meestal dikker en zal iets langere baktijd nodig hebben.
* Koop vis met het MSC keurmerk:  Vis met een MSC-keurmerk is duurzaam gevangen, met beperkte schade voor de leefomgeving van vissen en ander zeeleven. MSC-vis wordt niet overbevist, er is weinig bijvangst en de bodem wordt niet beschadigd.
* Verdun het bakvet evt. met 200 ml. kokend water, roer de aanbaksels los en serveer dit als jus.
Leg de vis niet terug in de jus!
* Ook lekker met verse groenten en volkoren rijst.


* In Huisgemaakt met Marieke vind je stoofpotjes met vis, makkelijk en verrukkelijk!
* Lekker met een krokant aardappeltje uit Huisgemaakt met Marieke
* Let op: nu meerdere sets boeken met korting!