Chococake

Deze chococake bak je op basis van olijfolie. En dat is superlekker mensen! Het karakter van de cake is smeuïg en veerkrachtig tegelijk. Het proberen waard. Zeker nu de prijs van roomboter die van olijfolie heeft ingehaald. Met roomboter zijn we dus zuinig. De rijke smaak van olijfolie is verrassend lekker. 

Experiment
Autopech is de oorzaak van dit recept. Om die reden cancelde mijn marktdag. In plaats daarvan experimenteerde ik met olijfolie in een cake. Hoewel niet voor de eerste keer. Zowel in het Proefschrift als in Huisgemaakt met Marieke vind je lekkere bakrecepten obv (olijf)olie.

Smeuïg en een tikkie plakkerig vind ik hem het lekkerst. Dat bereik je door nauwkeurig de meelverhouding af te wegen en niet langer te bakken dan aangegeven. 

Recept Chococake

Voor een cakevorm van 1,5 L

Ingrediënten:

3 eieren
120 gr. volle yoghurt
50 gr. kristalsuiker ( of kokosbloesemsuiker)
135 ml. olijfolie
50 gr. gedroogde, geraspte abrikoos (Zo rasp je abrikoos)
75 gr. honing
1 snuf zout
175 gr. speltbloem
8 gr. bakingsoda (of wijnsteenzuurbakpoeder)
40 gr. cacao

 

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op heteluchtstand 150 graden.
Vet een cakevorm royaal en nauwkeurig in met boter of olijfolie.
Klop met de keukenmachine of mixer de olijfolie, yoghurt, suiker, geraspte abrikoos, honing en de eieren tot een luchtig mengsel.
Doe dit heel kort.
Meng in een andere kom de bloem met de bakingsoda, cacao en het zout.
Voeg dit toe aan het olie-mengsel en meng voorzichtig met de mixer door elkaar.
Roer of meng zo kort mogelijk.
Schep het beslag in de ingevette cakevorm.
Zet de vorm op het rooster, een rand onder het midden van de oven.
Bak de cake in 37- 40 minuten gaar, controleer dit met een cakeprikker.
In het midden hoeft deze cake niet helemaal droog te zijn.
Laat de cake helemaal afkoelen.

Bewaar de cake in een afgesloten cakedoos in de koelkast. 
Maar laat de plakjes die je nodig hebt, even op kamertemperatuur komen voor het serveren.

 

Tips: 

*Liever zuivelvrij? Vervang de yoghurt door plantaardige yoghurt of kwark en een el. citroensap. 
*Of glutenvrij? Vervang de speltbloem door 150 gr. havermeel en voeg een ei extra toe. Bak deze variant 30-35 min.

* In het Proefschrift staat een soortgelijk recept voor gewone cake.

 

©Maak het met Marieke