Kip in roomsaus

Vergeten vleugels
Tijdens het opruimen van de diepvries ontdekte ik een vergeten zak kippenvleugels.
Ooit bedoeld als hapje voor een verjaardag, maar door de drukte kwamen ze nooit op tafel.
Omdat niet iedereen van botjes kluiven houd, besloot ik de vleugels te combineren met kipfilet in een romige saus.
Zo stel je zowel vleugelliefhebbers als kipfiletfans tevreden.


Zacht en krokant

Het resultaat is fantastisch!
De malse kipfilet met de krokante vleugels in de romige saus,  creëert een verrassende smaakbeleving.
De frisse appelsmaak past perfect bij de hartige kip en maakt het geheel extra lekker.

Heerlijke maaltijd
Dit recept is ideaal om vergeten ingrediënten een tweede leven te geven.
Perfect voor een doordeweekse avond of bij speciale gelegenheden. 

recept Kip in roomsaus

voor 6-8 personen

Ingrediënten
1 kg kippenvleugeltjes
2 el olijfolie
1 tl paprikapoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl uienpoeder
zout en peper naar smaak
4 uien (groot formaat of 6 kleinere)
1 appel (groot formaat, Goudreinet)


400 g kipfilet
2 el kerriepoeder
1 el paprikapoeder
100 ml slagroom
150 ml volle melk
100 g geraspte kaas (oud)
1 el mosterd
1 tl gedroogde tijm
zout en peper naar smaak

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200°C (Hete Lucht 180°C).
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng in een kom de olijfolie, paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, zout en peper.
Voeg de kippenvleugels toe en zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn met de marinade.
Leg de gemarineerde kippenvleugels op de bakplaat en bak ze ongeveer 30-35 minuten in de oven, tot ze goudbruin en gaar zijn.
Schil en snijd ondertussen de uien in dunne ringen en de appel in blokjes.
Verhit in een braadpan een scheut olijfolie en een klontje roomboter en bak de uienringen op halfhoog vuur, tot ze zacht en goudbruin zijn. Dit duurt ongeveer 7 min.
Voeg een snufje zout toe.

Snijd de kipfilet in blokjes en voeg met de kerriepoeder en paprikapoeder toe.
Bak al omscheppende een paar minuten mee. 
Schep de appelblokjes erbij en roer alles goed door. 
Zet de hittebron laag.

Roer in een kommetje de slagroom, melk, kaas, mosterd en tijm door elkaar.
Voeg naar smaak peper en zout toe.
Schenk de roomsaus erbij en laat het op laag vuur 10 min. zachtjes pruttelen met het deksel sluitend op de pan.
Ondertussen zijn de vleugeltjes gaar, leg ze boven in de roomsaus en serveer.

* Lekker met aardappelpuree en boontjes!
* Of witlof en aardappelen.
* Of doperwtjes (diepvries) en rijst.

Tips
* Voeg een uitgeperst teentje knoflook toe bij het bakken van de uien.
* De kruiden voor de kippenvleugeltjes kun je ook vervangen door 2 el kipkruiden. 
* Deze saus is niet heel dik gebonden. Dat hoort zo.
*Lactosevrij? vervang de room en melk door kokosmelk.
* Teveel? Laat afkoelen en vries de helft in.
©Maak het met Marieke

 

 

Zit je wel eens zonder ideeën voor het eten?

De kookboeken zijn een geweldige aanvulling voor in je keuken!
Ze staan vol met lekkere recepten en handige tips die het koken een stuk makkelijker maken.
Of je nu snel iets wilt maken voor doordeweeks of een speciaal gerecht voor een feestje zoekt, er is altijd iets dat bij jou past.
Met deze boeken eet je lekkerder en kom je makkelijker in balans.