Met dit recept voor kruimeltaart met appel en pruimen bak je meteen een hele bakplaat vol. Handig om de zomeroogst te verwerken en ideaal om uit te delen. Je scoort er ongelooflijk veel punten mee!
Het recept halveren of invriezen kan natuurlijk ook.
Al durf ik niet te beloven dat deze taart de vriezer bereikt...
De zachte smeuïge cakebodem met de frisse vulling van nazomerfruit en de knapperige kruimellaag als topping is onweerstaanbaar lekker!
Of je het nu koud serveert bij de koffie of lauwwarm met een bolletje ijs; lekker van genieten!
Tip: In een ander seizoen vervang je de pruimen gemakkelijk door rijpe handperen, nectarine, perziken. Of gewoon extra appels.
Kruimelplaattaart met appel en pruimen
Voor 20-24 stukjes
Ingrediënten
250 g roomboter (zeer zacht)
4 eieren
125 ruwe rietsuiker (of kokosbloesemsuiker)
100 g honing
50 g amandelmeel
200 g speltbloem (of zelfrijzend bakmeel)
10 g bakpoeder
1 snuf zout
50 g havervlokken
vulling
500 g pruimen
500 g appels
1 el kaneel
25 g ruwe rietsuiker
kruimellaag
100 g roomboter (ijskoud, in blokjes)
50 g kokosbloesemsuiker
75 g walnoten (fijngehakt)
75 g speltmeel
50 g havermout
2 el honing
1 el kaneel
Zo maak je het
Was en snijd de appels en pruimen in kleine blokjes van 2x2 cm, maar schil ze niet.
Doe het fruit in een pan met 100 ml water en breng aan de kook.
Zet de hittebron halfhoog en laat het fruit een beetje zacht worden, maar kook het niet tot moes.
Haal de pan van de hittebron roer de kaneel en de suiker erdoor en zet apart.
Verwarm de oven voor op 190 °C (Hete lucht 180 °C)
Doe de boter, honing en suiker in de kom van de keukenmachine en mix tot een romig geheel.
Voeg een voor een de eieren toe.
Voeg het amandelmeel, speltbloem, bakpoeder en snuf zout toe.
Klop even kort en goed, maar zet de machine stil zodra alles gemengd is.
Bekleed een bakblik van circa 30X35 cm met een dubbele laag bakpapier.
Verdeel het cakebeslag over de bodem van de vorm.
Bestrooi het beslag met de havervlokken.
Verdeel het appel-pruimmengsel erover.
Doe de ingrediënten voor de kruimellaag in de mixerkom en laat de machine draaien tot er een samenhangend kruimeldeeg ontstaat.
Verdeel het kruimelmengsel over de fruitlaag.
Schuif het bakblik in het midden van de oven en bak de cake in 45 min. gaar.
Laat het helemaal afkoelen of serveer lauwwarm met een bolletje ijs.
Tips
* Bewaar de taart max. 5 dagen afgedekt in de koelkast.
* Lekker met een klodder hangop!
* Invriezen kan.
©Maak het met Marieke
Meer van dit?
Met eenvoudige ingrediënten lekkers maken zit in mijn systeem; die ideeën deel ik met jou!
Zowel het nieuwe kookboek Huisgemaakt met Marieke als het proefschrift zit boordevol met dit soort lekkers!