Aardappelgratin met gekarameliseerde ui

Italiaans geheim
In Italië weten ze het al eeuwenlang. Namelijk hoe je met een handvol ingrediënten iets verrukkelijks maakt. Wat is daarvan het geheim? Nou dit. Ze bereiden hun eten met aandacht. En liefde. Dat doen wij ook. In ieder geval met het recept voor deze ovenschotel.  Daarmee maak je het zoveel lekkerder!
Proef maar.

Aardappelgratin met ui en gehakt
Deze aardappelgratin is krokant bovenop. Met daaronder knapperig uitgebakken kipgehakt en op de bodem een smeuïge laag zacht gebakken uien. En dat laatste is het geheim van dit recept.
Want dat zeer zachtjes uitbakken zorgt voor zoetige, gekarameliseerde ui. Die combinatie van structuren geeft dit gerecht de optimale smaakbeleving.
En nog iets. Deze manier van garen draagt bij aan een betere spijsvertering van de uien. Die bijkomstigheid is het waard om niet over het hoofd te zien. Want uien scoren hoog op het aantal gezondheidsvoordelen.

Bovendien is de Hollandse aardappel en ui betaalbaar. En makkelijk verkrijgbaar. Het liefst bij de teler in jouw omgeving. Dus is het de hoogste tijd voor een verrassende herwaardering van deze combinatie. 

 

Kookboeken

Eenvoud en smaak; met stip de belangrijkste ingrediënten.
Daardoor eten jullie lekkerder.
En lekker eten creëert gezelligheid en verbinding. 

In beide boeken vind je talloze recepten die dit waarmaken. 
En dat allemaal met herkenbare ingrediënten.
Verkrijgbaar bij jou in de omgeving.
Gewoon omdat het lekkerder is.

 

Recept Aardappelgratin met gehakt en ui

voor 4 personen

Ingrediënten

1 kg. aardappelen
1,5 kg. uien
4 el. kerriepoeder
1 el. kurkumapoeder
1 el. paprikapoeder
olijfolie
50 gr. roomboter
500 gr. kipgehakt
20 gr. sambal
50 gr. ketjap

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een grote ovenschaal royaal in met boter.

Schil de uien.
Schaaf ze dun op een mandoline, of snijd ze zeer dun in ringen.
Verwarm een braadpan met een dikke bodem en giet er een scheut olijfolie in. 
Zet de hittebron halfhoog.
Voeg de roomboter eraan toe en wacht tot het schuim wegtrekt. 
Schep een deel van de geschaafde uien in de pan en bak ze al omscheppend caramelbruin. 
Voeg de rest van de uien toe en bak ze een paar minuten mee. 
Voeg de kerriepoeder, kurkumapoeder en paprikapoeder toe.
Zet de hittebron helemaal laag.
Bak de uien zacht en bruin terwijl je regelmatig omschept. 
Dit duurt ongeveer 15 min. 

Schil en snijd de aardappelen in stukken van circa 5 cm. 
Spoel de stukken aardappel goed af onder koud stromend water. 
- daarmee verdwijnt het zetmeel, en wordt de aardappel knapperig.
Kook de aardappelen in een klein laagje water in 20 min. gaar. 
Giet de aardappelen af.
Doe het deksel op de pan, houd tegelijk pan en deksel stevig vast en schud de aardappelen tegen het deksel aan. 
Zet de pan met deksel apart tot gebruik.

Doe het kipgehakt in een royale koekenpan en bak het knapperig in z`n eigen vet op middelhoog vuur. 
Voeg de sambal en ketjap eraan toe.

Schep de zachtgebakken uien onderin de ovenschaal. 
Verdeel het kipgehakt eroverheen.
Verdeel de aardappelen, incl. het kruim uit de pan, erop. 
Zet de ovenschaal in het midden van de oven op een rooster.

Bak de gratin in 30 min. krokant en knapperig.

Besprenkel evt. met een klein beetje olijfolie en versgemalen (keltisch) zeezout.

 

Tips:
* Je kunt alle soorten uien hiervoor gebruiken.
* Erg lekker met ijskoude, enigszins grove appelcompote. 
* Gebruik voor het snijden van de uien geen keukenmachine, dat maakt de cellen kapot en geeft de uien een bittere smaak.
* Leg tijdens het uitbakken van de uien geen deksel op de pan, dat voorkomt dat ze gaan koken of smoren. Dat is voor dit recept ongewenst.

 

©Maak het met Marieke