Vla met rozijnen en peer
Dit warme, comfortabele wintertoetje is heerlijk van smaak! De vla heeft een zachte romige structuur. En is niet mierzoet. De vulling van rozijnen en sappige peer zorgt voor een compleet palet aan structuur en smaak. Bovendien is deze snel gemaakt met herkenbare ingrediënten. Een comfortabel en knus toetje na de maaltijd.
Ja echt.
Maar het mag natuurlijk ook na een stevige winterwandeling.
Gewoon onder een dekentje op de bank.
Dat vooruitzicht doet je toch watertanden jongens?
Zo ergens aan het einde van de middag.
Tijdens het uitlaten van de hond, het ophalen van je (klein)kind, of als je naar huis fietst door de kou. Het recept voor deze vla is namelijk heel geschikt om al eerder op de dag te maken. Om het vervolgens in de hooimadam of ecostoof lekker warm te houden.
Koude vla
Griezel je daarentegen bij de gedachte aan warme pap?
Dat los je simpelweg op door de vla te laten afkoelen.
En gewoon koud te serveren. Wel even de schaal afdekken met een bord of huishoudfolie, anders vormt zich een vel wat je alsnog doet griezelen.
Peer met of zonder schil?
Trouwens het testpanel hier thuis was nogal verdeeld over het geval dat de blokjes peer ongeschild erin zaten...
Mijn motivatie hiervoor zit èm in het feit dat de schil niet alleen extra vezels levert, maar ook iets meer bite. Dat is beter voor de spijsvertering. Afijn... die voordelen zag niet iedereen hier. Probeer maar wat jullie lekker vinden.
Lekker? Je vindt hier nog meer aanstekelijke toetjes-recepten!
Bovendien vind je in beide boeken veel zelfgemaakte desserts. Bijvoorbeeld deze:
Of deze bitterkoekjeskwark
uit het proefschrift blz. 116
Recept vla met rozijnen en peer
voor 6 personen
Ingrediënten:
1 liter volle melk
50 gr. kokosbloesemsuiker (of honing of rietsuiker)
1tl. kaneel
50 gr. griesmeel
2 eieren
100 gr. rozijnen
2 grote rijpe handperen (commice)
ook nodig: een pan met een dikke bodem
Zo maak je het:
Klop in een maatbeker de eieren,150 ml. van de melk, griesmeel, kaneel en suiker los tot een romige massa.
Doe de rest van de melk in de pan.
Breng langzaam aan de kook.
Zet hiervoor de hittebron halfhoog.
Dit duurt iets langer, maar voorkomt aanbranden.
Klop het mengsel uit de maatbeker door de warme melk.
Breng het aan de kook en laat het al roerende 2-3 minuten zachtjes koken.
Draai de hittebron helemaal laag.
Voeg de rozijnen toe en sluit de pan af met het deksel.
Boen de peren schoon met een goede microvezelspons onder warm stromend water.
Verwijder het klokhuis en snijd de peren (met schil) in blokjes.
Voeg toe aan de warme vla en roer even kort door.
Serveer meteen of
zet de pan met deksel in de hooimadam of ecostoof en houdt de vla warm tot gebruik.
Tips:
*Vervang evt. de melk door kokosmelk, amandelmelk of havermelk.
*De griesmeel is te vervangen door maïzena.
*Liever blokjes peer erin zonder schil? Dat kan ook. Hierdoor gaan echter wel belangrijke vezels verloren.
* Je kunt dit recept ook maken met karnemelk.
*Deze vla is koud ook erg lekker.
* Laat de rozijnen even wellen in een scheutje amaretto voor je ze toevoegt. (niet geschikt voor kinderen)
©Maak het met Marieke
Probeer ook de roompudding met citroen
uit het proefschrift blz. 114
Deze tarte tatin is geschikt voor in het weekend of als er iets te vieren is.
Je vindt het recept op blz. 48 in het proefschrift.