Gezellig en gezond
Dit vinden wij meer koek dan taart. Wij genieten er ook lekker doordeweeks van. Gewoon als tussendoortje. Zonder slagroom, dat wel. Want deze maak je zonder geraffineerde suikers. Natuurlijk zijn onze gewoonten geen graadmeter voor wat goed of niet goed is. Maar de combinatie van volkoren deeg met een zachte vulling van dadels, appel en noten zorgt voor het perfecte evenwicht. Namelijk een lange verzadiging en een tussendoortje vol power. Zodat je ervan geniet zonder de nadelige effecten van suikerdips.
Samenstelling van het deeg
Dit verrassende recept bevat in verhouding weinig boter en slechts een beetje honing.
Tegelijkertijd is de knapperige bodem in combinatie met de zachte vulling onweerstaanbaar! Daarbij opgeteld het feit dat je hem zo gemaakt hebt.
Et voilà; deze taart staat hier regelmatig op tafel.
Dadels
Kies bij het kopen van dadels voor de grote medjouldadels, die zijn veel smaakvoller dan de gekonfijte versies.
In de zomer vervang ik de noten en dadels ook gerust voor 250 gr. verse bramen.
Recept voor Dadeltaart met appel en noten
Ingrediënten:
150 gr. volkoren speltmeel
40 gr. griesmeel
60 gr. tarwemeel
15 gr. havermout
35 gr. honing
1 ei
125 gr. roomboter
1 snuf zout
2 tl. kaneel
Voor de vulling:
75 gr. gemengde noten
50 gr. rozijnen
125 gr. dadels (medjouldadels)
350 gr. appels (schoon gewicht, goudreinet of jonagold)
Beetje kaneel.
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe alle ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine en laat het draaien tot een goed samenhangend deeg.
Met de hand kneden kan ook.)
Snipper de appel erg fijn en verwarm deze kort in een pannetje, zodat het net iets zachter wordt.
Voorkom dat het moes wordt.
Hak de noten grof.
Ontpit de dadels en knip ze met een schaar in kleine stukjes.
Meng de kaneel, rozijnen, dadels, noten en warme appels door elkaar.
Verdeel het deeg over de bodem en randen van een vorm van ongeveer 24 cm. doorsnede.
Giet de vulling erin.
Plaats de vorm op een rooster in het midden van de oven.
Bak de taart in 35-40 gaar.
Laat hem helemaal afkoelen.
Serveer evt. met een royale schep griekse yoghurt.
Geniet ervan!
©Maak het met Marieke