Aspergestoof

Aspergestoof


Op zoek naar een makkelijk aspergerecept zonder oven?
Probeer deze verrukkelijke aspergestoof.
In dit recept combineer ik verse asperges, wortel en bleekselderij met malse kip. 
Perfect voor wie slim wil koken.

 

Zonder bladerdeeg 
Dit begon als een variant op de aspergeplaattaart van blz. 90  uit het kookboek Huisgemaakt met Marieke.
(Trouwens een van mijn favorieten.)
Die is namelijk zo lekker!
Maar ik had geen bladerdeeg in huis.
Op zo`n moment kook ik gewoon met wat er wél is.
Dat avontuur eindigde (deze keer) in een gloednieuw recept, eentje zonder oven, en boordevol smaak.


Dubbelleven
In het recept staat kipfilet, maar 'mijn' kip in dit stoofje had eerder al een ander leven: ik trok van 4 grote poten bouillon  voor de tomatensoep uit Maak het met Marieke.
De poten deden hun werk, maar verdwenen niet in de soep.
Het vlees haalde ik eraf en gaf de helft ervan een rol in deze stoof.
De rest van het vlees verdween in de kipsatésalade uit het proefschrift.

Goedkoper
Dat maakt zowel de soep als de stoof en de salade voordeliger.
Tel uit je winst!
Verder voorkom je op deze manier voedselverspilling, en creëer je héél veel smaak.
Samen met wortel, bleekselderij, asperges en wat roomkaas is het een stoof die niet in de oven hoeft, maar wél lekker is. 

 

Slim koken, slim besparen: overal in mijn boeken proef je hoe je met budget en slimme ingrediënten eenvoudig pure smaak creëert!

 

Recept aspergestoof

voor 4 personen

Ingrediënten
olijfolie
1 ui
3 stengels bleekselderij
1 wortel (ca. 150 gram)
300 g (kriel)aardappelen (schoon gewicht)
300 g kip(dij)filet 
1 grote, rode paprika
2 trostomaten (rijp)
500 g asperges 
200 g roomkaas
75 g bouillonpasta (of 1 bouillonblokje)
peper/ zout uit de molen
4 plakjes ontbijtspek (optioneel)

Zo maak je het

Lees de receptbeschrijving + tips helemaal door voor je begint.


Pel en snipper de ui.
Verwarm een braadpan en giet er een scheutje olijfolie in.
Bak de ui in de olie tot het begint te geuren.
Was en snijd ondertussen de wortel en bleekselderij fijn.
Voeg toe aan de ui en bak al omscheppende mee.
Snijd de kip in blokjes en voeg toe.
Was en snijd de aardappels, paprika en tomaten in blokjes en voeg toe. 
Bestrooi met peper en zout uit de molen.
Roer alles goed om en om, leg het deksel bijna sluitend op de pan en zet de hittebron halflaag.
Schil de asperges en snijd in stukjes van ca. 3 cm en voeg toe.
Meng de roomkaas en de bouillonpasta in een kommetje door elkaar en voeg toe. Roer door.
Sluit de pan helemaal af met het deksel en zet de hittebron laag. Laat de stoof in 20 min. gaar worden.
Bak in een hete koekenpan het ontbijtspek knapperig. Breek het in stukjes en verdeel het vlak voor het serveren over de stoof.

Tips en weetjes
* De saus in deze stoof is niet gebonden en gemengd met het kookvocht zelfs een beetje dun, dat hoort zo.
* Als je een bouillonblokje gebruikt; verkruimel dat boven de roomkaas. Volg verder het recept.
* Wanneer je ook gegaard kippenvlees van de poten wilt gebruiken, is het voldoende om dit vlak voor het serveren toe te voegen, anders wordt het droog.
* Ik kook de asperges niet voor, die garen vanzelf tijdens de stooftijd.
* Je kunt ook groene asperges gebruiken, die hoef je niet te schillen.
* Nieuwe oogst krielaardappelen hoef je niet te schillen.
* Vervang het ontbijtspek evt. door rauwe ham of laat het weg.
* Bouillonpasta is een gezonde vervanger voor blokjes, klik hier voor meer uitleg: 

 

Lekker? 
Maak ook de aspergeplaattaart van blz. 90 uit Huisgemaakt met Marieke ▼

 

 Het recept voor de kipsaté staat in het proefschrift en de voordelen van zelf salades maken ontdek je hier: