Deze worteltaart is smeuïg, kruidig en zit boordevol goede voedingstoffen. Door de topping van roomkaas, sinaasappel en chocolade ben je voor je gevoel op een feestje beland. Terwijl het een zeer betaalbaar taartje is. Want roomboter ontbreekt en de hoeveelheid eieren overdrijven we niet. Bovendien geniet je extra als je weet dat deze taart geen schuldgevoel oplevert. Sterker nog; de aandrang om nog een stukje en nog ééntje dan...te snaaien overkomt je bij deze zeker niet.
En dat komt goed uit.
Iets lekkers verdiend
Want inmiddels ligt de kerstvakantie alweer een paar weken achter ons. Net als de meeste goede voornemens. Je wilt tenslotte na hard werken iets lekkers als beloning?
Dat is logisch.
En mogelijk.
Want in mijn kookboeken help ik je met recepten die dat allemaal in zich hebben. Zo kun je in deze periode van balans, kiezen uit talloze suikervrije recepten.
Zowel uit het kookboek als het proefschrift.
En voor feestjes en verjaardagen? Dan maak je zelf iets wat vooral héél lekker is.
Om ontspannen van te genieten.
En daarna stap je weer over op lekkers zonder suikers.
Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg
Waarom?
Dit kun je wél jaaaaaren volhouden.
Dat wil je toch?!
Denk je de voordelen eens in van én je energiek voelen én op een gezond gewicht blijven.
Dat is hoe puur eten positief werkt. De recepten, tips en inspiratie, die je nodig hebt, deel ik in mijn beide boeken.
Voor jou.
Recept worteltaart met chocola en sinaasappel.
Ingrediënten:
250 gr. winterwortel (schoon gewicht)
Natte ingrediënten:
250 gr. naturel kwark
150 ml. olijfolie
2 eieren
100 gr. banaan (schoon gewicht en niet overrijp)
50 gr. honing
50 gr. rozijnen
Droge ingrediënten:
100 gr. amandelmeel
150 gr. speltbloem
8 gr. bakingsoda (of 13 gr. wijnsteenzuurbakpoeder)
snuf zout
1 el. koek-speculaaskruiden (6 gram)
2 el. kaneel (10 gram)
ook nodig: bakvorm van 24 cm.
Topping:
200 gr. zuivelspread
2 el. honing
50 gr. chocolade puur 85%
2 sinaasappels
Zo maak je het:
Lees voor je begint het recept helemaal door incl. de aanvullende tips.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bekleed de bakvorm met bakpapier.
Snipper de winterwortel zeer, zeer fijn in de keukenmachine of met een rasp.
Zet apart.
Meng alle natte ingrediënten door elkaar in de kom van de keukenmachine.
Meng in een andere kom de droge ingrediënten goed en voeg toe aan het natte mengsel.
Meng alles goed door, maar zo kort mogelijk.
Schep het beslag in de bakvorm.
Verdeel de gesnipperde wortel eroverheen en duw dit voorzichtig in het beslag, zodat het beslag de wortel overdekt.
Zet de bakvorm 1 richel onder het midden in de oven op een rooster.
Bak de taart in 35 min. gaar.
De taart is mogelijk (in het midden) nog iets nattig, laat daarom de taart eerst helemaal afkoelen voor de topping erop gaat.
Voor de topping:
Roer de honing door de zuivelspread.
Bestrijk de taart ermee.
Schil en snijd de sinaasappels dik zodat de vliesjes wegvallen, en leg de parten op de taart.
Smelt de chocolade zachtjes en verdeel dat met een lepel in strepen over de taart.
Bewaar de taart in de koelkast in een taartdoos.
Deze taart is een week houdbaar.
Invriezen kan ook.
©Maak het met Marieke
Extra uitleg en tips:
*Prak een stevige banaan even fijn voor je hem toevoegt.
Houd je aan de 100 gr. en steek de rest in je mond indien nodig. Bij teveel banaan wordt de taart klef.
* ipv. bakingsoda werkt het ook met 10 gr. wijnsteenzuurbakpoeder
*plantaardige kwark kan ook. Voeg een el. sinaasappelsap toe om de bakingsoda te activeren.
*Je maakt het glutenvrij door de speltbloem te vervangen voor 100 gr. havermeel.
* de kwark kun je ook vervangen voor hangop.
* geen sinaasappels? mandarijnen werkt ook.
Wil jij meer weten over de achtergrond van deze recepten?
Hoe je gezonder koken lekkerder maakt?
Hoe je ermee kunt afvallen zonder het jojo-effect?
Boek een presentatie!